Tippek és tanácsok ideális nappali kialakításához

Budapest, 2016.02.15


Tippek és tanácsok ideális nappali kialakításához

Mire ügyeljünk, új nappali kialakításánál? Milyen nappali bútorokat válasszunk, és hogyan rendezzük el azokat?

Élhető teret szeretne, olyan helyet, ahol jól érzi magát és tükrözi a stílusát, akkor kövesse tippjeinket és tanácsainkat!

 

 

Milyen legyen a nappali?

Mielőtt kiválasztjuk a nappali stílusát és színvilágát, azelőtt nagyon fontos, hogy meghatározzuk a főbb funkciókat. Vegyünk elő egy papírt és méretarányosan rajzoljuk fel nappalinkat és helyezzük el a főbb nappali bútorokat, úgy, mint az ülőgarnitúra, fotel vagy kanapé. Ezek a bútorok határozzák meg a többi kiegészítő bútor pozícióját is. Rajzoljuk be a közlekedési útvonalat is, ami lehetőleg 90-120 cm legyen.

 A fő kérdés, hogy mire szeretnénk használni a nappalit:

 • társalgásra, baráti összejövetelekre: ebben az esetben törekedjünk arra, hogy a kanapé és a fotel „U” alakban legyen elrendezve vagy lehetőleg egy kört alkosson, hiszen így tudunk legkönnyebben kommunikálni.
 • TV nézésre, ebben az esetben a TV kapja a központi szerepet, így helyezzük kanapénkat olyan helyre, hogy könnyedén rálásson mindenki, minden irányból.

A kanapé elhelyezése után, helyezzük el a TV szekrényt, komódot, dohányzóasztalt, könyves szekrényt. Itt is a mindennapi szokások, amiket figyelembe kell venni, a dohányzóasztal helyezhetjük a tér közepére, a fotelek és a kanapé elé, így ez által a dohányzóasztal központi szerepet kap. Van viszont olyan elrendezési forma, napjainkban egyre népszerűbb, hogy a kis asztalka, dohányzóasztal a fotel vagy a kanapé mellé kerül, amit laptopozásra is használhatunk.  

A bútorok elhelyezése után, jöhet a design, ami természetesen mindenkinél személy szerint más és más. A nappali a ház egyik fontos meghatározó része, amely más helyiségekkel, mint az étkező és a konyha is alkothat közös teret, ezért stílusát illetőleg ezekkel a helyiségekkel is harmonizálnia kell.

Vannak viszont örök érvényű lakberendezési tippek, amik függetlenül a stílustól harmóniát és egységet teremtenek nappalinkban.

Íme, 5 tipp:

 • szőnyeg: a szőnyeg otthonossá és barátságossá varázsolja nappalinkat, színe harmonizáljon a kanapén lévő díszpárnákkal vagy az egyéb drapériákkal így biztosan nagyon harmonikus lesz nappalink. A méretét illetően, meghatározó lehet a bútorok elrendezése, ha nagyobb szőnyeget választunk célszerű olyat, amin elfér az ülőgarnitúra és a dohányzóasztal, ha ez nem lehetséges, akkor a dohányzóasztal lapjánál valamivel szélesebbet válasszunk.
 • fókuszfal: határozzunk meg a helyiségben egy fókuszfalat, vagy más néven központi falat, ezáltal karakteressé varázsoljuk nappalinkat. A fókuszfalat általában a TV vagy a kandalló határozza meg. Emeljük ki egy szép tapétával vagy más színnel ezt a falat.
 • világítás: a lámpák kiválasztása szintén kulcsfontosságú, hiszen egy nappali az többfunkciós, így szükségünk van direktfényre, például egy álló lámpára és indirektfényre, amely csak a hangulatot adja nappalinknak. Nagyszerű megoldás, a dimmelhető lámpa, amelynek szabályozható a fényereje.
 • TV távolsága a kanapétól: az ideális távolság a TV és a kanapé között, függ a TV átmérőjétől. íme, egy képlet, amellyel könnyedén kiszámolhatjuk az ideális TV kanapé távolságot. Általában véve a képernyő átmérőjének háromszorosa, tehát 82 cm-es TV-nél 246 cm, de itt fontos megjegyezni, hogy a full HD névék esetében ez az arány csak a kétszeres, tehát 82 cm-es TV- nél 164 cm az ideális távolság.
 • árnyékolás: fektessünk nagy hangsúlyt az árnyékolásra, hiszen, itt is figyelembe kell venni, hogy TV nézésnél nagyon praktikus, ha be tudunk árnyékolni és nem tükröződik a TV-n a napfény.

Milyen kanapét válasszunk?

Manapság nagyon sokféle ülőgarnitúra létezik. Van a klasszikus két-háromszemélyes kanapé plusz fotel elrendezés, mivel viszonylag kisebb helyet foglalnak ezek nagyon jól elrendezhetőek, variálhatóak a tér közepén, ezt az elrendezést akkor ajánljuk, ha nagy a társasági élet a családban és inkább beszélgetésre használják a nappalit.

Sarokkanapé nagyon praktikus, hiszen ki tudjuk vele tölteni a szoba sarkát, így a fókusz nem annyira a szoba közepén van, a tér ez által sokkal jobban kihasználható.

Napjainkban egyre népszerűbb fekvőfoteles kanapé, mely egy nagyobb puffal kiegészítve nagyon kényelmes tud lenni. A család feltett lábakkal nézheti a TV-t vagy olvashat. Ezen kívül a fekvőfotelnek térelhatároló funkciója is van, nagyon jól behatárolhatjuk vele a nappali teret, ha a nappali és az étkező egyben van.

Az ülőgarnitúra kiválasztása a legfontosabb feladat egy nappali berendezésénél. A méretének meghatározása, a következő: 70 cm/ fő kényelmes ülés esetén. Tehát egy négytagú családnál minimum szükség van 280 cm ülőfelületre. 

Milyen huzatot válasszunk ülőgarnitúránkra?

A kárpit kiválasztása is fontos kérdés, hogy bőr, műbőr vagy szövet ülőgarnitúrát vegyünk. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is természetesen.

 • Bőr ülőgarnitúra: az előnye a hosszú élettartam, könnyen tisztítható, értékálló, viszont télen hidegérzetet nyújt, nyáron pedig nem túl komfortos. Általában a bőr kanapék a legdrágábbak.
 • Műbőr vagy más néven textilbőr, könnyen tisztántartható, mint a bőr kanapék, viszont szintetikus anyag ez által nem olyan értékálló. Előnye bőrhöz képest, hogy jóval olcsóbb.
 • Szövet kanapé: napjainkban egyre többféle szövetet választhatunk, számtalan színben és kivitelben. A szövet nagyon kényelmes, puha érzetet ad, az ára kedvezőbb, mint a bőr ülőgarnitúráké, viszont nem olyan könnyen takarítható. Ha szövetet választunk a következőt mindenképpen érdemes megnézni. Az anyagok kopásállóságára van egy érték, amit „Martindale” számmal határozunk meg, minél magasabb ez az érték annál magasabb a dörzsöléssel szembeni ellenállása a szövetnek. Ez az érték akkor optimális, ha 20 000 feletti.
 • Szennyeződésálló szövet: a nanotechnológiának köszönhetően számtalan nagyszerű szennyeződés álló szövet közül lehet választani.  Amely ötvözi a bőr és a szövet pozitív tulajdonságait. Puha kényelmes tapintást kölcsönöz kanapénknak, ugyanakkor, a bor, toll, zsírkréta, olaj és egyéb szennyeződések percek alatt eltávolíthatóak róla. Itt egy video tipp, ha innovatív, szennyeződésálló szövetet szeretne.: EUREKA