5 tipp, amire érdemes odafigyelni étkező kialakítása során!

Budapest, 2015.09.18


5 tipp, amire érdemes odafigyelni étkező kialakítása során!

Az örök dilemma, ha vendégek jönnek, kicsi az asztal, de ha csak a család ül össze, nem kell akkora étkezőasztal.

Talán az étkező az a helyiség, ahova a legkevesebb bútortípusra van szükségünk. Egy étkezőasztal, egy hozzávaló szék, egy csillár és esetleg egy tálaló. Ennyire egyszerű, mégis sokaknak fejtörést okoz, milyen asztalt vegyen, hány székkel és mindezeket hogyan rendezze el, hogy étkezője a mindennapokban is használható legyen és nagy vendégsereg leültetésére is alkalmas legyen. Íme, 5 jó tanács!

1. MIlyen legyen az étkező?

 

Az étkező kialakítását mindig a helyiség adottságaihoz mérten kell kialakítani, így bátran vegyünk elő egy papírt és egy ceruzát és skicceljük fel az étkezőt a méretekkel, hogy megállapítsuk, mi fér el. Vannak bizonyos ergonómiai méretek, amiktől nem célszerű eltérni, mert akkor étkezőnk szűkös lesz vagy nem fogjuk tudni kényelmesen használni. A székek kényelmes kihúzásához a faltól 90 cm távolságot hagyjunk minden irányba, ha a székek mögött el is szeretnénk közlekedni, akkor 120 cm-re van szükségünk. Komód elhelyezéséhez szintén 120 cm-re van szükségünk, hogy azt könnyedén ki tudjuk nyitni tálaláshoz és még mellette el lehessen közlekedni. 

2. Milyen világítást válasszak az asztal fölé?

 

Az asztal fölé mindig célszerű indirekt világítású csillárt helyezni, ami azt jelenti, hogy a fény a fényforrásból nem közvetlenül direkt világítja meg az asztalt, hanem a plafonról visszaverődő fény világít. Ez azért praktikus, mert senkinek nem világít közvetlen a szemébe, hanem egyenletes, tompa fényt ad. Törekedjünk arra, hogy minél inkább meleg fényt válasszunk, manapság már a LED fényforrások is elérhetőek meleg színben. A csillár méretét az asztal nagyságához mérten meg tudjuk állapítani. Egyszerű a képlet: ha kerek az asztal, akkor az asztal átmérőjét, ha téglalap alakú, akkor a szélességét mérjük meg, abból pedig vonjunk le 30 cm-t, tehát ha 90 cm széles az asztal, abban az esetben az ideális csillárátmérő 60 cm. A csillárt mindig az asztal közepére helyezzük és kb. 75-100 cm-re legyen az alsó síkja az asztal lapjától, így lesz ideális a világítás.

3. Hogyan állapítsam meg, hogy hányan férnek el az asztalnál?

 

Van egy egyszerű aranyszabály, amit ha szem előtt tartunk, akkor biztosan mindenkinek elegendő hely lesz. Átlagban egy embernek 60 cm hely szükséges szélességében egy asztalnál, mélységében pedig min. 30 cm.

Téglalap alakú asztalnál a következőek az ideális méretek:

160x80-100 cm 4 személy + 2 asztalfő

180x80-100 cm 6 személy + 2 asztalfő

240x80-100 cm 8 személy + 2 asztalfő

300x80-100 cm 10 személy + 2 asztalfő

Kör vagy ovális asztalnál az ideális méretek:

110 cm 4 személy

120 cm 5 személy

4. Milyen legyen az étkezőasztal?

 

Stílusát tekintve természetesen válasszunk az otthonunkhoz illő klasszikus vagy modern formavilágú, laminált, fa vagy üveg asztalt. Általában a laminált anyagból készült asztalok a legolcsóbbak, amelyek ár érték arányban nagyszerűek lehetnek, hiszen viszonylag strapabíró felület. A fa egy igazán szép időtálló anyag, mely magasabb értéket képez és kölcsönöz étkezőnknek, a fa folyamatosan él, így fény hatására változik a színe. Az üveg asztalnak megvan az az előnye, hogy rárakhatjuk a forró edényt, de sajnos könnyedén karcolódik és sűrűn kell takarítani, mert meglátszik rajta minden ujjlenyomat. A legújabb design és innováció a gres lappal ellátott asztalok, melyek mind design mind funkcionalitás szempontjából nagyszerűek. Ellenállóak, mint egy greslap és nyugodtan rárakhatjuk a meleg edényt.

A fenti számítások segítségével és a szoba méretéhez igazítva válasszuk ki a megfelelő méretet. Az asztal igazodjon a mindennapi étkezési szokásainkhoz. Ha általában négyen étkezünk, akkor a hétköznapokban nem feltétlenül szükséges a nagy asztal. A megoldás a jól bevált kihúzható asztal, amelyre van pár szenzációs tippünk arra az esetre, ha a vendégsereg nagy lenne.

5. Milyen legyen az étkezőszék?

 

Ha szeretünk étkezés után sokáig ejtőzni, akkor célszerű kényelmes, párnázott huzattal ellátott karfás étkezőszéket választani. Figyeljünk viszont arra, hogy a huzat anyaga, ha szövet, vízlepergetős legyen. Lehet már kapni nagyon szuper anyagokat, amelyről még a vörösbor is könnyen letisztítható vagy az igazán jó a textilbőr vagy bőr anyag, amelyről minden szennyeződés könnyen lepereg. Nagy vendégsereg esetére praktikusak a rakásolható vagy összecsukható székek, amelyek elférnek bárhol, kis helyen.