Hogyan válasszunk szőnyeget otthonunkba?

Budapest, 2015.12.11


Hogyan válasszunk szőnyeget otthonunkba?

Számtalan típusú, szövésű, anyagú és szálhosszúságú szőnyegből választhatunk, mi most röviden bemutatjuk melyik típust, milyen helyiségbe és kinek ajánljuk.

A szőnyeg előnyei:

·       A szőnyegek puhaságot és melegséget varázsolnak otthonunkba.

·       Nagyszerű színfoltjai lehetnek a szobának.

·       Hozzájárul a padló hőszigeteléséhez.

·       Lépések zaját elnyeli és alapvetően tompítja a hangokat a szobában, tehát akusztikai funkciót is betölt.

Vannak viszont területek, ahol nem csak esztétikai, hanem funkcionális feladatot is ellátnak, hogy felfogják a szennyeződést, mint például az előszoba vagy a fürdőszoba, ahol a vizet szeretnénk felfogni vele. 

Milyen típusú szőnyeget hova ajánlunk?

Pamut szőnyeg: puha rugalmas szőnyegek, melyek könnyen tisztíthatóak. Remek nedvszívó képességük miatt a fürdőszobába is kitűnő választás.

Juta szőnyeg: Ázsiában termesztett fás szárú növényből készül. A gyapjúhoz hasonlít, természetes szálból készül és a szizál szőnyegeknél puhábbak, viszont nem olyan tartós.

Szizál szőnyeg: Szintén természetes anyagból, az agavé növény szálaiból készül. A szizál szálak higroszkópos tulajdonságának köszönhetően egészséges környezetet teremt, természetesen szabályozza a szobában lévő páratartalmat. Kitűnő anti-allergén szőnyeg. Egyenletes, textúrált felületű, strapabíró szőnyeg. Jó választás étkezőkbe, nappalikba, tartóssága miatt pedig előszobába is kitűnő. 

Szintetikus szőnyeg: A géppel szőtt szálak, mint a nejlon, műselyem vagy a poliészter, tartósak és áruk is kedvezőbb, mint a természetes szálú szőnyegeknek. Ezek a szőnyegek könnyen tisztíthatóak, így jó választás nagy forgalmú helyiségekbe.

Gyapjú szőnyeg: természetes, meleg, víztaszító és tartós. A gyapjú szőnyegek ideálisak az allergiában szenvedőknek. Szabályozza a páratartalmat, ha magas a páratartalom, elnyelik a nedvességet, amikor száraz a levegő, akkor pedig kipárologtatják magukból. Megkötik a levegő por részecskéit. A legtöbb gyapjú szőnyeget szintetikus szálakkal is kombinálják. 

Tehát összefoglalva a következőt tanácsoljuk:

Ha nappaliba, hálószobába vagy gyerekszobába keresünk szőnyeget, válasszunk például a gyapjút vagy szintetikus puha szőnyegeket vagy a pamutkeveréket, amelyeken akár mezítláb is járkálhatunk. Folyosókra, irodákba, nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe olyan strapabíró, sűrű szövésű anyagot javasolunk, mint a szizál. 

Hogyan tartsuk szőnyegünket tisztán?

Ahhoz, hogy a szőnyegeink sokáig szépek maradjanak célszerű évenként egyszer elvinni tisztítóba, vagy egy otthoni mély tisztítást elvégezni rajta, amit vagy saját otthoni tisztítógéppel végzünk el vagy megbízunk egy szakembert vele, aki professzionális gépével elvégzi a takarítást.

Napjainkban nagyon népszerű hosszú szálú szőnyegeket, javasolt hetente kiporszívózni jól alaposan kétszer- háromszor menjünk át rajta, illetve ami a leghatásosabb ezeknél a szőnyegeknél, ha kirázzuk őket.

Ha szennyeződés kerül a szőnyegre, lehetőség szerint azonnal próbáljuk meg eltávolítani. Először itassuk fel a szennyeződést, soha ne dörzsöljük, mert azzal csak bedörzsöljük még mélyebbre. Ez után enyhén ecetes vízzel töröljük le.

Makacsabb szennyeződések esetén, mint a bor vagy kávé használjunk szódabikarbonát, a sáros szennyeződésekre pedig kiváló a só.