Tapétázás, tippek és trendek

Budapest, 2016.09.08


Tapétázás, tippek és trendek

Tapétázzunk, bátran legyen szó beltérről vagy kültérről, vagy fürdőszobáról. Manapság számtalan csodálatos tapéta közül választhatunk és léteznek már kültéri és vízálló tapéták is.

A tapétázásban az a jó, hogy egy kis odafigyeléssel mi is meg tudjuk csinálni otthonunk kidekorálását.

Vásárlásnál fontos, hogy a megfelelő alapanyagú tapétát válasszuk, tehát először is nézzük, milyen típusú tapéták közül választhatunk és melyiket hova ajánljuk:

  • Fűrészporos tapéta: ez a tapéta a leghagyományosabb, már régóta használt típus, amellyel minden bizonnyal már mindenki találkozott. Előnye, hogy az évek során többször át tudjuk festeni, viszont nem mosható és a strukturáltságán kívül nincsen semmiféle minta rajta.
  • Papírtapéta: Olyan helységekbe ajánljuk, ahol biztosan nem éri víz, úgy mint nappali vagy hálószoba. Ennél a típusnál célszerű odafigyelni, hogy sima falra helyezzük fel, mert a falhibák könnyen átütnek rajta.
  • Viniltapéta: Napjainkban nagyon elterjedt, hiszen praktikus és gyönyörű, igaz ennek köszönhetően drágább, is mint a papír tapéta. Könnyen tisztítható és nagyon széles a felhasználási területe is, bátran rakhatjuk fürdőszobákba és konyhákba.
  • Selyemtapéta: Rendkívül elegáns és exkluzív megjelenést kölcsönöz otthonunknak egy időtálló darab, nem csoda, hogy ez a legdrágább típus mindközül.

Tapétázás lépésről, lépésre:

1.     Szükséges eszközök beszerzése, úgy, mint olló, kefe és ecset. Tegyük szabaddá a tapétázni szánt falat és egy területet, ahol előkészíthetjük a tapétát.

2.     Ha vannak, hibák a falon azt először javítsuk ki glettel, majd ezt követően tisztítsuk le a tapétázni kívánt felületet.

3.     Ezt követően kenjük le tapétaragasztóval a falat, még az szárad vágjuk méretre a tapétánkat.

4.     Ha ezzel készen vagyunk, kenjük be a tapéta hátulját is ragasztóval és egy kis száradás után már kezdhetjük is felrakni őket egymás után.

5.     A tapétát fent ragasszuk fel először, majd haladjunk a kefével lefelé és óvatosan simítsuk a falra.

Tipp: a nagyon sötét tapétáknál az illesztésnél érdemes kicsit aláfesteni, hogy ne üssön át esetleg a fehér fal.

Íme pár csodaszép vízálló tapéta, amelyekkel feldekorálhatjuk fürdőszobánkat: