Varázslatos hálószobák

Budapest, 2015.01.14


Varázslatos hálószobák

Hogyan varázsolhat meghitt hangulatot hálószobájába? Funkcióját tekintve összetett tér a hálószoba, egyrészről a pihenés, relaxálás tere, másrészről pedig az intimitás helyszíne. 

A hálószoba egyik fontos része a térrendezés, a megfelelő bútorok, dísztárgyak és növények, ideális elhelyezése. Kerüljük a nagyon robosztus bútorok használatát, hálószobánk legyen szellős és áttekinthető. Az ágy elhelyezése a legfontosabb, ideális esetben az ágyat úgy helyezzük el a falra, hogy ne legyünk háttal az ajtónak és minél messzebb legyen az ablaktól. Próbáljunk az ágy két oldalán minél nagyobb egyenlő helyet hagyni, min. 60 cm-t, hogy könnyedén tudjuk bevetni az ágyat vagy elközlekedni mellette.

Fontos továbbá az éjjeliszekrény megléte is, hiszen ebben tudjuk tárolni személyes dolgainkat, mint például a könyveink, illetve az éjjeliszekrényen kap helyet az éjjelilámpa is, mely funkcióját tekintve fontos az olvasáshoz, illetve tökéletes meghitt hangulatot tudunk vele teremteni. A hálószobában, akár éjjelilámpáról, akár mennyezeti lámpáról van szó kerüljük a direkt világítást. Válasszunk helyette indirekt világítást, mely nem világít közvetlen a szemünkbe, hanem a mennyezetről verődik vissza a fény. Ideális esetben, ha tehetjük ne válasszunk, a mennyezetről lelógatott csillárt vagy függesztéket az ágy fölé, kivéve, ha nagyon nagy a belmagasságunk a hálószobában.  

A természetes fény a hálószobánkban, véleményem szerint nagyon fontos. Nincs is annál szebb, amikor arra ébredünk, hogy reggel beszűrődik a nap sugara hálószobánkba. Természetesen, ha nem megfelelő a hálószoba tájolása és szemünkbe süt a nap reggel, az viszont kellemetlen is tud lenni, így mindenképpen ügyeljünk a megfelelő árnyékolásra a hálószoba kialakítása során. Az áttetsző függöny mellett, mely arra szolgál, hogy nappal tompítsuk a beáramló fényt és megszűrjük a kiváncsi tekinteteket, fontos valamilyen árnyékoló megléte. Úgy mint black out sötétítő függöny, vagy római roló, vagy a kivül használatos zsalugáter.

Növények a hálószobában tegyünk vagy ne tegyünk? Az élő növény számomra elengethetetlen egy igazi otthonban, így a hálószobában is. A személyes apró tárgyak mellett nagyon mutatós pár virág a hálóban. Azonban ne vigyük túlzásba azok elhelyezését, egyrészről esztétikailag ne nyomjuk el a teret túl nagy növényekkel, kivéve, ha nagy a belmagasságunk és nagy a terület, másrészről pedig a növények éjszaka elszívják az oxigént tőlünk.